Nieuws

- Leo Versteijlen

Jonas bekroond tot gebouw van het jaar 2023

Het avontuurlijke appartementencomplex Jonas is door de BNA verkozen tot Beste Gebouw van het Jaar 2023. De jury ziet het woongebouw in Amsterdam IJburg, ontworpen rond een reeks publieke binnenstraten en -pleinen, als ‘prototype voor de toekomst’.

Jonas – Orange Architects – Amvest – 28 evening – Sebastian van Damme-2000

Jonas is een nieuw concept voor een mixed-use landschappelijk woongebouw, ontworpen om de sociale cohesie te versterken, door een duurzaam en uitnodigend hart te creëren voor niet alleen de bewoners, maar voor heel IJburg (Amsterdam). Het gebouw bepaalt een nieuwe richting voor toekomstige woonontwikkelingen en realiseert een nieuwe standaard voor collectief wonen. Of zoals de jury van de BNA Gebouw van het Jaar 2023 zegt: “Jonas is een gebouw dat zich genereus opstelt naar zijn omgeving, met spannende ruimten waar allerlei activiteiten voor verschillende doelgroepen denkbaar zijn, en gemeenschappen kunnen verbinden.’

Tekst gaat onder de foto’s verder

Jonas – Orange Architects – Amvest – 24 beach roof – Sebastian van Damme
Jonas – Orange Architects – Amvest – 09 living room – Sebastian van Damme

De buurt IJburg is de afgelopen twee decennia ontwikkeld om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan woningen en het gebrek aan beschikbare grond nabij het centrum van Amsterdam. Met 273 woningen in Jonas is ruimte gecreëerd in een overvolle stad en vorm het letterlijk een nieuwe gemeenschap. Daarom heeft het gebouw een sterke focus op samen wonen, met inclusiviteit als een van de belangrijkste doelen. 70% van de 273 woningen valt in de categorie betaalbare huur, waardoor wonen in Jonas toegankelijk is voor een breed publiek.

Jonas – Orange Architects – Amvest – 17 canyon – Sebastian van Damme
04-orange architects-jonas-ground floor-en
J

Bewoners wonen niet exclusief in hun eigen appartement, maar in heel Jonas. Wij geloven dat de grote hoeveelheid collectieve binnen- en buitenruimtes, de gedeelde elektrische voertuigen én de community manager buren stimuleren om elkaar te ontmoeten en daardoor het gemeenschapsgevoel versterken. Daarnaast ontving Jonas al vóór oplevering twee BREEAM-awards en is het daarmee een van de meest duurzame (woon)gebouwen van Amsterdam en Nederland. De vlotte samenwerking tussen Amvest, de ontwerpende partijen en de uitvoerende partijen – zeker niet altijd zonder slag of stoot, maar wel op een positieve en oplossingsgerichte manier – heeft geleid tot een spectaculair, verhalend ‘woonlandschap’ met grensverleggende oplossingen voor ruimtelijke, technische en duurzame uitdagingen.

Leo Versteijlen, partner bij SITE: “Waar we het meest trost op zijn is de categorie waarvoor Jonas door de BNA was genomineerd, namelijk leefbaarheid en sociale cohesie, waarvoor SITE de basis gelegd heeft. SITE heeft samen met Amvest de tenderfase van het project geleid. Wij hebben in die fase een concept ontwikkeld voor Jonas als een levendige plek voor de bewoners van IJburg en voor de bewoners van het complex; een nieuwe leefstijl op IJburg. In een hecht team met de architecten en adviseur ABT bv zijn het sociale en ruimtelijke concept met elkaar vervlochten tot een ijzersterke inzending. Na het winnen van de tender hebben we met Amvest gewerkt aan de uitwerking van dit concept in beheer en exploitatie. Het is zeer te prijzen dat Amvest dit project in zowel zijn sociale als fysieke ambities overeind heeft weten te houden. Het moet voor de bewoners geweldig zijn om in dit project te kunnen wonen. En het is dan ook een geweldig cadeau aan IJburg.”

Lees het persbericht op de website van BNA >>
Lees de recensie over Jonas in de Volkskrant >>

Team: Amvest, Orange Architects, ABT, Felixx Landscape Architects, SITE urban development, Pubblik&Vos, Bureau Stadsnatuur, JMJ Bouwmanagement, Floor Ziegler, SmitsRinsma, Ballast Nedam.

Fotografie: Sebastian van Damme

Jonas – Orange Architects – Amvest – 01 harbor – Sebastian van Damme
I
J