Nieuws

- Steven Stolk & Jasmijn Ponssen

Met sturing op kwaliteit kan nieuwbouw Nieuwegein van het slot

SITE onderzocht het afgelopen jaar of Nieuwegein de bouw van 8.900 woningen aan kan (waarvan 7.200 al zeker werden gebouwd, maar 1.700 woningbouwplannen op pauze stonden). Met gebruik van een digital twin in Tygron onderzochten we de effecten van woningbouw op de stad en haar buurten.

20230414_SITE_RapportNieuwegein_v62

Samen met het team van de gemeente Nieuwegein concludeerden we:
De stad kan de woningbouw aan, maar wel alleen wanneer de stad en de woningbouwprojecten een positieve invloed moeten hebben op vijf kritische succesfactoren:

  1. Ruimtelijke ordening en inrichting moeten bijdragen aan een leefbare en veilige stad
  2. Voorzieningen moeten meegroeien in de nabijheid
  3. Investeren in de kwalitatieve versterking van het groen
  4. Blijvend inzetten op lopen, fietsen en openbaar vervoer
  5. Gebiedsgericht en integraal werken is een voorwaarde
a
Scherm­afbeelding 2023-06-30 om 15.04.47
D

Steven Stolk, gebiedsontwikkelaar bij SITE: “De gemeente Nieuwegein wil meer gebiedsgericht kijken naar de doorontwikkeling van de stad en ook op dat niveau tot meer integrale, kwalitatieve afwegingen komen. Ze hebben nu een goed instrument in handen om te toetsen of woningbouwplannen voldoende bijdragen aan de ambities en kwaliteiten van de stad. Met de uitkomsten van ons onderzoek en een innovatief model kan de gemeente bij nieuwbouwplannen gerichter toetsen en sturen op waarden die ze écht belangrijk vinden.”

Jasmijn Ponssen, gebiedsontwikkelaar bij SITE: “Het is mooi om te zien hoe er bij de gemeente een positieve verandering tot stand is gekomen richting meer samenwerken door over je beleids- en wijkgrenzen heen te kijken!”

👉🏼 Persbericht gemeente Nieuwegein

👉🏼 Nieuwsbericht RTV Utrecht

N