Nieuws

- Hans Schnitzler

SITE-Kick #1 – Filosoof Hans Schnitzler

Wat maakt een plek tot plek en wat maakt SITE tot SITE? Filosoof Hans Schnitzler is dol op dit soort vragen. Dit jaar reflecteert hij SITE op haar handelen in de context van de urgente stedelijke opgaven in onze praktijk. Hans Schnitzler stelt zich graag aan je voor met een bevlogen startcolumn over ‘De huisfilosoof en zijn zusjes‘.

Filosofeer je dit jaar met ons mee over onze visie op de stad?

De huisfilosoof en zijn zusjes

Door Hans Schnitzler

Wat maakt een plek tot plek en wat maakt SITE tot SITE? Wie dergelijke vragen stelt, vraagt naar het wezen van iets – de ziel ervan, zo je wilt. Filosofen zijn van oudsher dol op dit soort vragen. En daar begint de ellende, want wie een filosoof in huis haalt, haalt ongemerkt de zusje Desoriëntatie en Verwarring binnen.

Nu zijn die zusjes beslist niet kwaadwillend. Zeker, ze keren de plek binnenste buiten, schoppen heilige huisjes omver en stellen voortdurend de meest onmogelijke vragen. Maar uiteindelijk zijn het óók hele opgeruimde types die heimelijk naar wat orde in de chaos verlangen. ‘U wilt het over een plek hebben?’, zullen ze vragen. ‘Prima, laten we dan praten over het fenomeen grens. Want een plek zonder grens is als een cirkel zonder middelpunt.’

De zusjes zijn ook gek op het Griekse woord èthos, op ethiek dus. Ze zullen fijntjes op de tweede betekenis van dat woord wijzen, te weten: gebruikelijke verblijfplaats. Kortom, wie vraagt naar wat een plek (of SITE) bezielt, vraagt in feite naar ethiek. Ja, de zusjes gaan ongetwijfeld aan morele kompassen morrelen, iets over waarden mompelen en vragen stellen als: ‘Wat maakt jouw handeling tot een juiste handeling?

Dit jaar mag ik mij jullie huisfilosoof noemen. Ik neem de zusjes mee en als wij uiteindelijk het pand verlaten, kunnen jullie, hopelijk een aantal inzichten rijker, weer opgelucht ademhalen. Wat ik helaas niet kan beloven, is of de zusjes al hun rommel ook weer meenemen.

S