Nieuws

- Oedsen Boersma

Voedingsbodem voor Stadspark Apeldoorn groeit

Na twee jaar van vooral digitale gesprekken deelde gemeente Apeldoorn, in samenwerking met SITE, de Stadsparkplannen voor de binnenstad met inwoners, ondernemers en vastgoedeigenaren. De energie en het enthousiasme voor de Apeldoornse plannen was goed voelbaar. Wethouder Jeroen Joon: “We gaan voor een kloppend hart van de stad, waar het nóg meer leeft en bruist, waar kinderen spelen en ouders genieten.”

 

bijeenkomst_binnenstad_3

De Apeldoornse binnenstad heeft, net als andere steden, een groot aantal uitdagingen. Winkelgedrag verandert, er zijn meer woningen nodig en het klimaat vraagt om aanpassingen. Grote vraagstukken die we alleen gezamenlijk én met een duidelijke visie aangepakt kunnen. De visie ‘Binnenstad: het Stadspark van Apeldoorn’ biedt daarop een antwoord.

Enthousiasme, vragen en zorgen

“Als gemeente kunnen én willen we dit niet alleen, maar samen met inwoners en ondernemers op een manier die bij Apeldoorn past. In afstemming met elkaar met oog voor verschillende belangen”, aldus Marcel Tulk, programmamanager van de binnenstad.

Er kwamen verschillende vragen aan bod. Bijvoorbeeld op het vlak van mobiliteit en parkeren. Waar parkeer ik mijn auto straks in het Stadspark? Er waren ook bedenkingen over de droombeelden rondom de Mariakerk. Naast een aantal kritische noten, bleek vooral veel enthousiasme voor het plan.

bijeenkomst_binnenstad_2
bijeenkomst_binnenstad_4
A

Apeldoorn heeft goede kaarten

Vastgoedeigenaren, ontwikkelaars en binnenstadondernemers spraken met elkaar over wat deze plannen voor de economie en levendigheid van Apeldoorn betekenen. Centrummanager Marco Bod benadrukte: “Er is urgentie en flink wat werk aan de winkel, maar Apeldoorn heeft goede kaarten om veel verbeteringen door te voeren de komende jaren en hier heel sterk uit te komen.”

Spreker Oedsen Boersma, partner bij bureau Site Urban Development en grondlegger van de Stadsparkvisie, liet zien wat de potentie van een nieuwe binnenstad is. “We moeten de binnenstad niet laten leiden door winkelopeningstijden. Het Stadspark moet ook een plek worden om te genieten, mensen te laten sporten en elkaar te ontmoeten.”
Claudi Groot Koerkamp directeur van Apeldoorn Partners: ”Om bezoekers voor Apeldoorn te laten kiezen, is het belangrijk ons te onderscheiden van andere steden. Apeldoorn is volgens het CBS de groenste stad van Nederland. Met de Stadsparkplannen worden die groene aspecten tot in het extreme zichtbaar gemaakt in de binnenstad. Dat zorgt dat voor een aantrekkelijk beeld, waarmee we ons imago versterken. Dat is goed voor de positie van de stad en daarmee voor alle ondernemers in de binnenstad.”

bijeenkomst_binnenstad_1
B

Aan de slag met het hart van de stad

Een stadspark maken kan alleen samen. Daarvoor zijn ontwikkelaars, inwoners, ondernemers, belangenverenigingen en de gemeente aan zet. Tijdens de bijeenkomsten hebben tientallen mensen zich opgegeven mee te willen werken aan de eerste stadsparkprojecten Grote Markthof, Parkstraat en het Griftpark. Vanaf mei volgt een nieuwe reeks bijeenkomsten.

V