De stad doet pijn

De stad is een inspirerende plek vol beweging en contrast. Arm botst op rijk, auto’s op voetgangers, vraag op aanbod. De strijd om ruimte (en leegstand), economisch geluk, gezondheid en klimaat leidt tot complexe vraagstukken. Gebiedsontwikkeling legt dit vaak op pijnlijke manier bloot. SITE werkt aan een aantrekkelijke stad die inspireert, maar loopt daarbij niet weg voor impopulaire keuzes.

Bekijk hier onze thema-video.

1-De stad doet Pijn
  • Project Binnenstadsvisie Almelo
  • Partners Gemeente Almelo

Met een winkelstraat langer dan de Kalverstraat zat Almelo wat te ruim in zijn winkeljasje. Met niet de leegstand maar de kracht van Almelo als gezamenlijk vertrekpunt kwamen bewoners, ondernemers en eigenaren snel tot inzicht dat een kleiner winkelgebied een groter hart voor de stad kan bieden. Een werkplek, een woonomgeving maar bovenal een plek waar je graag wilt zijn. Halvering van de winkelmeters was misschien even een pijnlijke boodschap, maar breken met het traditionele ‘retaildenken’ werd een grotere verlossing voor de binnenstad.

180319_AL-DIAG-02-KERNSTRATEGIE
a
  • Project Hamerkwartier
  • Locatie Amsterdam
  • Partners Gemeente Amsterdam, Woningcorporaties: Ymere, De Key, Rochdale, Stadgenoot, Eigen Haard

De onvermijdelijke gentrificatie van de voormalige industriegebieden in Noord botst met de dagelijkse realiteit in de omliggende woonwijken, die tot de armste van de stad behoren. Wat betekent de komst van 6.000 woningen in positieve zin voor deze wijken? En andersom als het gaat over de voorzieningen, doorstroming en kwaliteit van leven? Dat onderzochten we met vijf woningcorporaties en de gemeente Amsterdam. Met de nieuwe mental map van het ‘IJkwartier’ is oud en nieuw, fysiek en sociaal gevat in vier ontwikkelprincipes.

SITE_20180125_Presentatie ongedeeld IJkwartier_Pagina_68
totaalkaart
a
  • Project Merwe-Vierhavens M4H
  • Partners Delva, Gemeente Rotterdam

Nergens in het land komen stad en haven zo dicht bij elkaar als in Merwer-Vierhavens (M4H) in Rotterdam. Anders dan gebruikelijk bij een oprukkende stadsgrens transformeert de haven hier mee. Wonen, leisure, onderwijs en werken worden onderdeel van de moderne haven en innovatieve maakindustrie. Dit alles niet zonder wrijving. Samen met Delva LA maakten we een helder raamwerk voor stapsgewijze transformatie van dit gebied – zo groot als de Rotterdamse binnenstad – en gaven we onze visie op de best mogelijke programmering.

DLA-12_17028-M4H-bouwt-voort-op-zijn-identiteit-en-kwaliteit-plankaart-1200×733@2x
M4H-by-DELVA-Landscape-02
i

Beelden Delva Landscape Architects

d