Nieuws

- Wouter Onclin

Challenge Doorstroming

Een goede woning voor iedereen

Stel je eens voor: iedereen in de Provincie Utrecht gaat een dagje naar het strand en aan het einde van de dag keren ze niet terug naar hun eigen huis, maar naar het huis waar ze zouden willen (of zelfs moeten) wonen. Blijkt dan de mismatch tussen de woningen in de provincie en de vraag helemaal niet zo groot?

spotlight-doorstroom_001_w540

Met een simpele rekensom met verschillende woningbehoefteonderzoeken als basis, kun je concluderen dat er eigenlijk voldoende gezinswoningen zijn in de provincie. Ook zijn er genoeg compacte en ruimere appartementen. Door de krapte op de woningmarkt is zo’n met-z’n-allen-naar-het-strand model echter ver van de realiteit. Het vinden van de juiste woning blijkt een hele opgave, met als gevolg dat de hele verhuisketen vast zit. Bijbouwen dus!?

Maar voor wie zou je nu het beste kunnen bouwen om de vastzittende verhuisketen los te trekken? Jongeren en jonge gezinnen zitten het meeste in de knel. Maar onderzoek toont ook aan dat het bijbouwen voor het opvullen van deze gaten niet persé leidt tot de beste oplossing op de lange termijn.

o
Screenshot 2021-08-04 at 09.48.43
l

Een verhuizing door een huishouden achteraan in de verhuisketen, vooral door senioren die een gezinswoning achterlaten, heeft een groter effect op de woningmarkt. Een gezin kan die woning betrekken. Een jong stel kan in de woning van het jonge gezin. Een starter kan in de vrijkomende woning van het jonge stel. Een verhuisbeweging achterin de verhuisketen zorgt voor meer beweging op de woningmarkt, waardoor meer mensen op de goede plek terechtkomen.

Maar een oude boom verplant je niet eenvoudig en het devies is zo lang mogelijk thuis wonen. Er staan veel obstakels op de weg van de doorstroming van senioren op de woningmarkt. Daarvan willen we er drie volop in de aandacht zetten in de Challenge Doorstroming:

  1. De woning

Er zijn veel nieuwe woonvormen bijgekomen voor ouderen in de afgelopen tijd. Maar nog te vaak voelt verhuizing als een verlies of een stap terug. Veel oriënterende huizenzoekers hebben de focus op wat ze verliezen. De tuin, de extra slaapkamer, de buurt. Zou het niet mooi zijn om een woonproduct te ontwikkelen dat juist een gevoel van winst oplevert? Zoals Tesla de elektrische auto in een nieuw daglicht zette en de iPhone de sprong voorwaarts maakte vanaf de onhandige telefoons van voor die tijd. Kunnen we een woonproduct bedenken die over de eigen schaduw springt en ons allen jaloers doet verlangen naar het moment dat wij ook kunnen doorstromen naar zo’n plek?

  1. De (financiële) verandering

Veel senioren wonen in een koopwoning met een lage hypotheek. Financieel zouden ze er na een verhuizing vaak op achteruit gaan, zo is de gedachte. Maar tegelijkertijd zit in de woningvoorraad op deze manier miljarden opgesloten die de bewoner en de maatschappij niet ten goede komt. Ook de kosten en het gedoe rond een verhuizing vormen vaak een obstakel. Een zolder met dozen waar decennia aan levensverhalen aan vast zitten doe je niet zomaar weg. Zou het niet mooi zijn om een oplossing te hebben waarbij de veranderingen in financiële en andere zin kunnen worden omgezet in een positief verhaal? Is er een arrangement te bedenken die van verhuizing een stap vooruit maakt?

  1. De bewustwording

We herkennen het allemaal. Over een ander kunnen we scherp oordelen. Onze ouders kennen allemaal mensen die zichzelf in de nesten werken omdat ze te lang blijven wonen op een plek die niet meer geschikt voor ze is. Maar zelf blijven ze doorschoffelen, trappen beklimmen en het huis in de verf zetten alsof dat voor henzelf niet geldt. Hoe zou het zijn om ons als maatschappij wat bewuster te maken van onze rol in ons eigen woonplezier en onze eigen rol in de woningmarkt? Wat voor campagne kan ons beter bewust maken van het probleem rond doorstroming en het gesprek makkelijker en laagdrempeliger maken?

SITE onderzocht het probleem en kwam met de provincie Utrecht en de Gemeenten in de regio Utrecht tot de conclusie dat dé oplossing nog niet bestaat. Daarom roepen we de hulp in van iedereen met een goed idee om 50-plussers te stimuleren om te verhuizen en zo hun grote eengezinswoning achter te laten. Kunnen we zo de doorstroming lostrekken? Samen met private partijen willen we ook daadwerkelijk uitvoering geven aan de beste ideeën. Dus ben je iemand of ken je iemand met een goed idee? Doe mee, upload jouw pitch en help mee om te werken aan een woningmarkt waar de juiste woning voor de juiste bewoner steeds dichterbij komt.

Check alle info: doorstroomchallenge.nl

b
D