Opinie

- Jonathan de Veen & Oedsen Boersma

Site & Situation

  • Houd afstand
  • Houd afstand
  • Vermijd drukke plekken
  • Was je handen

Gewoon even wat kretologie dat ons niet meer vreemd in de oren klinkt. Dit is het standaardrepertoire op matrixborden, bij winkelstraten en in stations. En zo leer je het tegenwoordig ook al op de kleuterschool.

Maar wat is de lange termijn impact van deze “flattening the curve”? Als we dit lang moeten volhouden – veel wijst daarop – dan raken we hiermee vertrouwd en passen we ons gedrag aan. Er is debat over nut en noodzaak van maatregelen en “alternative facts” worden verzameld en verspreid. Het mondiale Coronagebeuren waarnemende, lijkt het ons aannemelijk dat nieuw gedrag zich zal nestelen in onze samenleving. Zo is het tenslotte ook gegaan met andere “gevaren en bestrijdingsmiddelen” zoals de autogordel, de bouwhelm of roken in het openbaar. Want al is deze Corona verslagen, de kans dat er broertjes of zusjes komen kan wel eens de echte nieuwe realiteit bepalen.

20200827_wandervoids-1600×960

Beeld Wandervoids, bron: Studioninedots

 

Voor SITE en de gebiedsontwikkeling staan we op een keerpunt. We weifelen nog wat tussen het oude en nieuwe normaal, maar stilaan komen fundamentele vraagstukken bovendrijven. Wat is het kantoor van de toekomst? Hoe definiëren wij straks een A-locatie? Wat is het perspectief van stedelijke verdichting? Hoe gaan we om met het belang en de aantrekkelijkheid van third places?

We kunnen op dit moment nog niet goed inschatten of er radicale verschuivingen plaatsvinden, of dat het veel meer geleidelijke aanpassingen zullen zijn. Gaan we een beetje of veel meer thuiswerken? Gaan we blijvend minder of een beetje minder in het OV? Is de rem op kantoor- en hotelontwikkelingen langdurig en blijvend? Het is afwachten of er een radicaler omslagpunt bereikt wordt. Een permanent nieuw normaal met thuis als vaste werkplek, last-minute vakanties als norm en een volksverhuizing richting rustigere, goedkoper en/of perifere delen van Nederland…

SITE heeft niet de antwoorden. Maar we vermoeden dat gebiedsontwikkeling langere tijd moet dealen met grote onzekerheid. Per moment, per situatie moet worden bekeken of een locatie veilig wordt geacht, of er een evenement kan plaatsvinden en of mensen niet te dicht op elkaar verblijven. De plekken waar je even niet moet zijn veranderen van de avondspits op de snelweg naar lokale coronahaarden in de Nederlandse steden. De ANWB kan zich dus ook alvast gaan omscholen.

We zijn daarmee aanbeland bij les 1 van aardrijkskunde: SITE en SITUATION. We verlaten het klassieke en starre vastgoedperspectief van “locatie, locatie, locatie” en zullen veel meer oog moeten hebben voor “situatie, situatie, situatie”. We zullen anders moeten kijken naar lokale omstandigheden. In Corona tijden bestaan immers geen vaste veilige locaties, alleen tijdelijk veilig verklaarde situaties. Daarmee zal (gebieds)exploitatie binnen gebiedsontwikkeling belangrijker worden en moeten we flexibiliteit gaan ingebakken.

Maar de hoe-vragen blijven oppoppen: Hoe gaan we ademruimte ontwikkelen in onze volgebouwde steden? Hoe kunnen we flexibele ruimtes maken in tijden dat mixed-use het moeilijk heeft? Hoe kunnen we overmaat in ruimtes en gebouwen gaan betalen en terugverdienen? Voldoende uitdagingen op zijn minst, waar we als SITE al over nadenken. Het biedt kansen voor nieuwe programma’s en verrassingen. Deze tijd leert ons in ieder geval dat de behoefte en impact van fysieke ontmoetingen niet te onderschatten valt!

 

a
00-SITE_SITUATION
v